Home
Nieuws
Conflict over de erfenis? Schakel een nalatenschapsmediator in!
service_icon
Familie en relatie
3 min

Conflict over de erfenis? Schakel een nalatenschapsmediator in!

Deel dit bericht

Wat te doen als een geliefde overlijdt en de nalatenschap niet goed geregeld blijkt te zijn? Onverwerkte zaken in het testament kunnen spanning tussen erfgenamen veroorzaken. Het inschakelen van een nalatenschapsmediator is dan een slimme zet. Waarom? Mediator Sandra Ingeborg de Vries van S.I. Coaching & Mediation bij Notarispraktijk Interwaert legt uit: “Door middel van mediation gaan betrokken partijen met elkaar in gesprek en worden de scherpe kantjes van het conflict afgehaald.”

 

In dit interview vertelt Sandra meer over haar werk als nalatenschapsmediator bij Notarispraktijk Interwaert!

Alle belangen van erfgenamen boven tafel

Op zoek naar een (nalatenschaps)mediator met een heldere en nuchtere aanpak, met oog voor persoonlijke aspecten? Dan ben je bij Sandra aan het juiste adres! Ze nodigt de erfgenamen uit om met elkaar in gesprek te gaan. En helpt ze bij het vinden van oplossingen die iedereen tevredenstellen. Oplossingen waar cliënten nu blij mee zijn, maar ook in de toekomst. Hoe doet ze dat? “Soms komen oude conflicten naar boven die losstaan van het testament. En soms verschuilen mensen zich achter standpunten die voortkomen uit dieperliggende belangen. Mijn taak is om deze belangen boven tafel te krijgen door middel van vraagtechnieken en luisteren, zonder direct te reageren.”

Vaak ligt het conflict dieper

En hoeveel gesprekken zijn er nodig om deze conflicten op te lossen? “Dat varieert per cliënt en per zaak. Eén sessie duurt maximaal anderhalf uur, om zo de spanningsboog bij cliënten niet te overbelasten. Het vergt soms een hoge emotionele inspanning om dieperliggende conflicten op te lossen. Ik vraag niet te lang door in één gesprek, maar kies voor meerdere gesprekken. Het conflict ligt vaak dieper. De cliënt heeft dan tijd om er thuis over na te denken. Het conflict wordt dan ook zelden binnen één gesprek opgelost”, legt Sandra uit.

De voordelen van (nalatenschap)mediation

Mediation is een optie die je vrijwillig kunt kiezen. Meestal is dit effectiever en goedkoper dan naar de rechter gaan. Maar er is meer. “Mediation helpt ook om de relaties te behouden, bijvoorbeeld tussen broers en zussen”, legt Sandra uit.

 

De andere voordelen van mediation zijn:

  • Het helpt om onderlinge relaties goed te houden en oplossingen te vinden waar iedereen tevreden mee is, zowel nu als in de toekomst.
  • Het biedt mensen de mogelijkheid om hun eigen belangen te begrijpen en gevoelens te uiten.
  • Mensen hebben zelf controle/invloed op de inhoud en uitkomst van de mediation.
  • De mediator is neutraal, wat het vertrouwen tussen de betrokkenen vergroot.

 

“Onthoud dat je bij mediation zelf de controle hebt over de uitkomst, in tegenstelling tot een rechterlijke uitspraak”, aldus Sandra.

 

Wil je de spanningen of geschillen tussen erfgenamen oplossen? Bij Notarispraktijk Interwaert werken we samen met Sandra Ingeborg de Vries, van S.I. Coaching & Mediation, om je hierbij te helpen. Of het nu gaat om nalatenschapskwesties of familie- en scheidingsmediation. Sandra biedt een oplossing die rekening houdt met persoonlijke behoeften, zowel nu als in de toekomst. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Voel je welkom, begrepen en zeker!