Home
Nieuws
Een executeur geeft rust bij de afwikkeling van een erfenis
service_icon
Familie en relatie
Testament
3 min

Een executeur geeft rust bij de afwikkeling van een erfenis

Deel dit bericht

Wanneer iemand overlijdt, moet er van alles worden geregeld. Denk aan het verzorgen van de uitvaart, het opzeggen van abonnementen, het innen van banktegoeden en het betalen van rekeningen en belastingen. Erfgenamen van de overledene kunnen onderling twijfels, onenigheid of spanningen ervaren. Bijvoorbeeld over wie de regie mag voeren en welke stappen moeten worden genomen. En dan? Een executeur kan hierbij een oplossing bieden. Wie je wilt aanwijzen als executeur en wat zijn taken zijn, regel je in je testament.

Wat doet een executeur?

Om de bovenstaande problemen te voorkomen, is het belangrijk om in een testament een executeur te benoemen. Deze persoon kan namelijk de afwikkeling van de erfenis behoorlijk vereenvoudigen. Daardoor voorkom je een slepende en kostbare afwikkeling van de erfenis. Een executeur – ook wel testamentuitvoerder genoemd – heeft het beheer over de erfenis. Diegene brengt de bezittingen van de overledene in kaart. De executeur betaalt bovendien alle rekeningen en andere schulden van de nalatenschap. Ook voert diegene de administratieve en juridische taken uit die nodig zijn voor het afhandelen van de erfenis. Wanneer door een erflater geen executeur is benoemd, moeten alle erfgenamen samen handelen en hebben zij samen het beheer van de nalatenschap. Dit is vaak onpraktisch. Met name wanneer er veel erfgenamen zijn, of de onderlinge relatie tussen de erfgenamen slecht is.

Waarom voor een executeur kiezen?

Het benoemen van een executeur geeft rust. De gedachte dat er iemand is die jouw belangen na je overlijden behartigt, kan een last van je schouders nemen. Je kunt er dan op rekenen dat diegene ervoor zorgt dat de erfenis netjes wordt afgehandeld. Zonder een executeur, kunnen erfgenamen namelijk in de war raken over wat ze moeten doen. Wat stress en zelfs conflicten kan veroorzaken.

Wie kies je als executeur?

De keuze wie je in je testament benoemt tot executeur, is een persoonlijke beslissing. Dit kan bijvoorbeeld een familielid zijn, of een goede vriend. Je kunt echter ook kiezen voor een professional, zoals de notaris. Het belangrijkste is dat je iemand kiest die je vertrouwt, en die geschikt is om de taak op zich te nemen.

Kies voor een goede afhandeling

Het benoemen van een executeur is net zo belangrijk als het vastleggen wie welke spullen uit de erfenis krijgt. Het geeft vertrouwen dat jouw wensen worden gerespecteerd en dat je testament netjes wordt afgehandeld. Wij kunnen je daar uiteraard mee helpen. Neem contact op met ons om een testament te maken en daarin een executeur te benoemen. Zo zorg je voor gemoedsrust bij jezelf en je dierbaren. Voel je welkom, begrepen en zeker!