service_icon
Home
Diensten
Erven en schenken

Erven en schenken

Heb je vermogen en/of andere bezittingen? Wil je dit al bij leven schenken of pas na je overlijden laten vererven. Wat is wijsheid: schenken of erven?

banner_home_image_cta

Voor vragen en het maken van een afspraak kun je ons bellen! Of vul het contactformulier in.

Schenken

Je kunt op verschillende manieren een schenking doen, bijvoorbeeld een schenking in contanten of een schenking op papier. Zorg dat je het goed regelt.

 

Schenken heeft soms belastingvoordelen. Elk jaar bepaalt de Belastingdienst het bedrag dat je belastingvrij mag schenken. De hoogte van dit bedrag hangt af van wat je schenkt en aan wie. Als je geld geeft voor een koophuis of een studie, kun je eenmalig meer schenken. Dat maakt schenken niet alleen leuk voor de ander, maar ook voor jou. Zit je geld vast in een huis? Dan kun je profiteren van belastingvoordeel door te schenken op papier.

text_image

Overlijden

Wat moet je regelen na een overlijden en wat gebeurt er met de erfenis? Je kunt een erfenis (beneficiair) aanvaarden of verwerpen. Als je de erfenis aanvaardt, verdeel je de nalatenschap samen met eventuele andere erfgenamen.

 

De verdeling van de nalatenschap kun je zelf doen, maar je kunt ook een notaris vragen om te helpen. Het is verstandig je goed door de notaris te laten adviseren alvorens je een beslissing neemt over het aanvaarden of verwerpen van een erfenis. Als een naaste is overleden vragen sommige instanties ook om een verklaring van erfrecht. De notaris stelt deze verklaring op. Als je een erfenis krijgt, dan moet je meestal erfbelasting betalen en daarvan aangifte te doen. Wij kunnen je van dienst zijn bij de aangifte erfbelasting en het opstellen van een verklaring van erfrecht/executele.

text_image

Ervaringen van
onze klanten

“Wat ik als zeer positief heb ervaren is de persoonlijke betrokkenheid bij Notarispraktijk Interwaert. Er wordt nogal wat besproken, zware onderwerpen. Dat gaat best diep. Dan is het prettig als je begrepen wordt, als er een klik is. Het gesprek was serieus, maar toch op een aangename manier licht.”

Ruth,
particulier

Testament

In een testament leg je vast wat er met jouw nalatenschap moet gebeuren.

 

Een nieuwe woning, samenwonen, je eerste (klein)kind of een stukgelopen relatie. Op zulke momenten denk je vast niet aan een testament. Terwijl dat wel belangrijk is! Want deze gebeurtenissen zorgen voor een grote verandering in je leven. Zonder testament wordt de nalatenschap volgens vaste regels verdeeld. Heb je andere wensen voor je nabestaanden? Leg je laatste wil dan vast in een testament.

text_image

Estate Planning

Je hebt vermogen opgebouwd en je wil dat het na jouw overlijden goed terechtkomt. Jouw situatie en wensen kunnen echter veranderen en er kunnen ontwikkelingen zijn in de wet- en regelgeving. Je Estate Planning moet dan op orde zijn.

 

Estate Planning gaat over alles dat te maken heeft met een zo gunstig mogelijke overdracht van jouw vermogen naar een volgende generatie. Dat kan plaatsvinden na jouw overlijden. Jouw testament is dan relevant. Er kan ook sprake zijn van overdracht tijdens je leven, bijvoorbeeld door het doen van schenkingen. Verder bestaat de mogelijkheid dat je op enig moment niet meer zelf beslissingen kunt nemen. Een levenstestament is dan van belang. Bij Estate Planning bekijken we al deze onderwerpen.

text_image

Afspraak maken

Heb je vragen of wil je met één van onze specialisten jouw wensen bespreken? Neem dan contact met ons op of laat jouw gegevens hier achter, zodat we een vrijblijvende bespreking kunnen inplannen.

appointment_image

Wij helpen ook bij de volgende zaken