service_icon
Home
Diensten
Familie en relatie

Familie en relatie

Op een dag weet je het zeker: wij horen bij elkaar! Samenwonen, een geregistreerd partnerschap of trouwen, hoe gaat het nu verder?

banner_home_image_cta

Voor vragen en het maken van een afspraak kun je ons bellen! Of  vul het contactformulier in.

Samenlevingscontract

Een spannend moment: samen verder in één huis. Een drukke tijd, maar weet je dat de wet niets heeft geregeld voor samenwoners? Dat kan soms ongewenste situaties opleveren. Afspraken vastleggen in een samenlevingscontract geeft duidelijkheid en heeft veel voordelen.

 

Zonder samenlevingscontract ben je niet voor alle belastingen fiscale partners én heb je geen recht op elkaars partnerpensioen. Samen met je partner bepaal je wat er in jullie samenlevingscontract moet komen te staan. Let op je kunt met een samenlevingscontract niet regelen dat je partner jouw erfgenaam is. Hiervoor heb je een testament nodig.

text_image

Trouwen

De meeste mensen kiezen ervoor te trouwen als ze hun relatie een officieel tintje willen geven. Door te trouwen regelt de wet automatisch een aantal zaken voor jullie.

 

Als je trouwt dan doe je dit sinds 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent kort gezegd dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, van jullie samen zijn. Uitzonderingen zijn erfenissen en schenkingen. Die blijven van jou persoonlijk, tenzij anders is aangegeven. Wil je liever zelf bepalen wat je wel en niet samen deelt, dan zijn huwelijksvoorwaarden nodig. In huwelijksvoorwaarden leg je vast welke bezittingen en schulden van jullie samen zijn en welke persoonlijk. Je kunt ook juist kiezen dat alles van jullie samen is (algehele gemeenschap van goederen).

text_image

Geregistreerd partnerschap

Als je niet wilt trouwen maar toch dezelfde rechten wilt als gehuwden, kun je kiezen voor een geregistreerd partnerschap.

 

Als je een geregistreerd partnerschap aangaat zonder voorwaarden, dan doe je dit sinds 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden die tijdens het geregistreerd partnerschap ontstaan, van jullie samen zijn. Uitzondering vormen erfenissen en schenkingen. Die blijven van jullie persoonlijk, tenzij anders is aangegeven. Wil je liever zelf bepalen wat je wel en niet samen deelt, dan zijn partnerschapsvoorwaarden nodig. In partnerschapsvoorwaarden leg je vast welke bezittingen en schulden van jullie samen zijn en welke persoonlijk. Je kunt ook juist kiezen dat alles van jullie samen is (algehele gemeenschap van goederen).

text_image

Testament

In een testament leg je vast wat er met jouw nalatenschap moet gebeuren.

 

Een nieuwe woning, samenwonen, je eerste (klein)kind of een stukgelopen relatie. Op zulke momenten denk je vast niet aan een testament. Terwijl dat wel belangrijk is! Want deze gebeurtenissen zorgen voor een grote verandering in je leven. Zonder testament word je nalatenschap volgens vaste regels verdeeld. Heb je andere wensen voor je nabestaanden? Leg jouw laatste wil dan vast in een testament.

text_image

Ervaringen van
onze klanten

“Wat ik als zeer positief heb ervaren is de persoonlijke betrokkenheid bij Notarispraktijk Interwaert. Er wordt nogal wat besproken, zware onderwerpen. Dat gaat best diep. Dan is het prettig als je begrepen wordt, als er een klik is. Het gesprek was serieus, maar toch op een aangename manier licht.”

Ruth,
particulier

Voogdij/bewind

In je testament kun je personen aanwijzen die een speciale rol vervullen na jouw overlijden, bijvoorbeeld een voogd of bewindvoerder.

 

Wie zorgt voor de kinderen als beide ouders overlijden voor de kinderen 18 jaar zijn? Met een voogdijbepaling in jouw testament benoem je iemand die jouw kinderen verzorgt, opvoedt en – als je dat wilt – ook het vermogen beheert dat je jouw kinderen nalaat. Het is ook mogelijk om een bewindvoerder te benoemen. Deze beheert het vermogen uit de erfenis. In jouw testament kun je aangeven tot welke leeftijd het kind een bewindvoerder heeft en in welke situatie het bewind komt te vervallen.

text_image

Levenstestament

Neem tijdig de regie in eigen hand en leg je wensen vast in een levenstestament.

 

In een levenstestament leg je vast wie jouw financiële, medische en persoonlijke zaken zal regelen als je dit zelf niet meer kunt. Een levenstestament bestaat vaak uit twee volmachten: één voor de financiële belangen en één voor de medische en persoonlijke zaken. Je legt alle zaken die je geregeld wilt hebben in één akte vast. Dat is het levenstestament. Het is ook mogelijk om alleen voor je financiële zaken een volmacht op te stellen.

text_image

Scheiden

Ga je scheiden of uit elkaar en blijft één van jullie in jullie koopwoning wonen?

 

Voor de verdeling van jullie gezamenlijke koopwoning is een notariële akte nodig die wordt ingeschreven bij het kadaster om de koopwoning op één naam te zetten, de zogenaamde “akte van verdeling”. De akte van verdeling zorgt ervoor dat degene die het huis wil overnemen ook daadwerkelijk eigenaar wordt van het hele huis. Er zijn naast het regelen van de verdeling van de koopwoning nog allerlei andere zaken waaraan je moet denken, waaronder het aanpassen van een testament.

text_image

Afspraak maken

Heb je vragen of wil je met één van onze specialisten jouw wensen bespreken? Neem dan contact met ons op of laat jouw gegevens hier achter, zodat we een vrijblijvende bespreking kunnen inplannen.

appointment_image

Wij helpen ook bij de volgende zaken