service_icon

Wonen

Ga je een woning kopen of verkopen? Of erf je een woning? Dan komt daar veel bij kijken. Wat moet je regelen en waar moet je op letten?

banner_home_image_cta

Voor vragen en het maken van een afspraak kun je ons bellen! Of vul het contactformulier in.

Aankoop woning

Heb je een woning gevonden? Dan moet je afspraken maken over de overdracht en de voorwaarden. Die afspraken moet je schriftelijk vastleggen in het koopcontract. Voor de overdracht van de woning ga je naar de notaris.

 

Als je een woning koopt met jouw partner, is het verstandig om daarover afspraken te maken in een samenlevingscontract of in partnerschapsvoorwaarden of huwelijksvoorwaarden. Mocht je overlijden, gaat de woning automatisch naar de overblijvende partner in het geval je gehuwd bent of je een geregistreerd partnerschap hebt. Ga je ‘gewoon’ samenwonen, dan moet je in een testament laten opnemen dat de woning naar de overblijvende partner gaat.

 

Ben je alleenstaand, dan gaat de woning naar jouw wettelijke erfgenamen. Wil je zelf bepalen wie jouw woning erft, dan kun je beter een testament laten opmaken.

text_image

Verdeling

Uit ekaar gaan of scheiden als je samen een koopwoning hebt.

 

Ga je scheiden of uit elkaar en blijft één van jullie in jullie koopwoning wonen? Voor de verdeling van jullie gezamenlijke koopwoning is een notariële akte nodig die wordt ingeschreven bij het kadaster om de koopwoning op één naam te zetten, de zogenaamde “akte van verdeling”. De akte van verdeling zorgt ervoor dat degene die het huis wil overnemen ook daadwerkelijk eigenaar wordt van het hele huis. Er zijn naast het regelen van de verdeling van de koopwoning nog allerlei andere zaken waaraan je moet denken, waaronder het aanpassen van een testament.

text_image

Ervaringen van
onze klanten

“Voor ons – HERKON – is het uiterst belangrijk dat zaken goed en tegelijkertijd in korte tijd geregeld worden. In onze samenwerking met Notarispraktijk Interwaert zijn we verzekerd van goede kwaliteit en het beste advies. Ze denken mee en hebben alle juridische zaken altijd goed doorgemeten.”

Peter van Dijk,
projectmanager vastgoed HERKON

Splitsing appartementsrechten

Bij het kopen van een woning die onderdeel is van een groter gebouw, koop je een zogenoemd appartementsrecht. Dat betekent dat je eigenlijk twee dingen aanschaft: een stukje mede-eigendom van het hele gebouw en het recht om jouw woning te gebruiken.

 

Je bent dan samen met alle andere appartementsbewoners eigenaar van het hele gebouw. Er gelden dan ook regels waar alle eigenaren zich aan moeten houden. Laat je hier niet achteraf door verrassen. Is het gebouw nog niet onderverdeeld in appartementen, dan kun je het gebouw splitsen in appartementsrechten. De notaris maakt daarvoor een splitsingsakte op.

text_image

Hypotheek

Voor de aankoop van een woning is vaak een geldlening nodig bij een bank. Voor het verstrekken van de lening wil de bank de zekerheid hebben dat de geldlening wordt terugbetaald. De bank zal dan de woning als onderpand willen hebben. Als je niet meer kan voldoen aan je verplichtingen, dan mag de bank de woning verkopen en met de opbrengst de geldlening aflossen. Wij zorgen ervoor dat dit wordt vastgelegd in een hypotheekakte.

text_image

Neem contact op

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op of laat jouw gegevens hier achter, zodat wij contact met jou op kunnen nemen.

appointment_image

Wij helpen ook bij de volgende zaken