Home
Nieuws
Zeker weten dat je hypotheek goed afgesloten wordt? De notaris helpt je graag
service_icon
Hypotheek
Wonen
3 min

Zeker weten dat je hypotheek goed afgesloten wordt? De notaris helpt je graag

Deel dit bericht

Het kopen van een huis is een belangrijk besluit, waar veel bij komt kijken. Het is een mijlpaal die vaak gepaard gaat met het afsluiten van een hypotheek. Dat is natuurlijk spannend: een langdurige financiële verplichting, die zorgvuldige overweging vereist. Maar wat houdt een hypotheek precies in en waarom moet je daarvoor naar de notaris gaan? In dit artikel leggen we uit waarvoor je bij ons terecht kunt.

Financiering door bank of andere geldverstrekkers

De lening die wordt afgesloten om een huis te kopen, wordt in het dagelijks taalgebruik de hypotheek genoemd. Dat klopt niet helemaal. De lening en het hypotheekrecht zijn namelijk twee verschillende dingen:

  • In de overeenkomst van lening worden alle specifieke voorwaarden vastgelegd die betrekking hebben op deze lening. Denk aan de looptijd, rente en aflossing.
  • De geldverstrekker – meestal de bank – wil natuurlijk zekerheid voor de terugbetaling van die geldlening. Daarom vestig je een hypotheekrecht voor de bank. Hierin staan ook de specifieke bepalingen voor dit hypotheekrecht.

Het afsluiten van de lening gebeurt bij de bank, maar voor het vestigen van een hypotheekrecht is de notaris nodig. Hij of zij zorgt ervoor dat aan alle vereisten wordt voldaan, waardoor de hypotheekakte rechtsgeldig tot stand komt. Denk aan controle van de eigendomsrechten en eventuele vereiste toestemming van je echtgenoot. Naast het opstellen van de hypotheekakte, schrijft de notaris deze ook in, in de openbare registers. Dat gebeurt na de ondertekening door jou, de gevolmachtigde van de bank en de notaris.

Het onderpand van de hypotheek is de woning zelf. Let op: dit betekent dat de bank het recht heeft om je woning te verkopen. Ter geruststelling, dat is alleen zo wanneer je niet langer in staat bent om rente en aflossing te betalen.

De lening kan ook bij andere geldverstrekkers worden aangegaan, zoals bij je familieleden of bij een eigen BV. In dit geval wordt ook wel gesproken van een familiehypotheek, of een lening van de BV. Het is belangrijk op te merken dat, ongeacht de geldschieter, het raadzaam is om juridisch advies in te winnen bij een notaris. Indien een hypotheekrecht wordt gevestigd voor je lening, ben je ook verplicht naar de notaris te gaan.

De toegevoegde waarde van de notaris

Waarom zou je de notaris betrekken bij het afsluiten van een hypotheek? Allereerst is hij een onpartijdige professional, die gespecialiseerd is in juridische zaken met betrekking tot onroerend goed. Bij het opstellen van de hypotheekakte, zorgt de notaris ervoor dat alle juridische aspecten correct worden behandeld.

Daarnaast kan de notaris, wanneer je een geldlening aangaat bij een andere partij dan de bank, adviseren. Het gaat dan om de inhoud van de geldleningsovereenkomst en de hypotheekakte. Zo zorgt hij ervoor dat je rechten en belangen worden beschermd.

Kortom, een bezoek aan de notaris bij het afsluiten van een hypotheek biedt je niet alleen gemoedsrust. Je krijgt bovendien de garantie dat alle juridische aspecten correct worden afgehandeld én bent er zeker van dat jouw belangen worden beschermd.

Dit bezoek is een belangrijke stap in het proces van het kopen van een huis en verdient de nodige aandacht en zorgvuldigheid. Daarom is het belangrijk dat je je thuis voelt bij de notaris. Je kunt met al je vragen terecht bij Notarispraktijk Interwaert. We helpen je graag met je hypotheek, zodat je erop kunt vertrouwen dat je snapt wat daarin staat en dat alles ook klopt. Voel je welkom, begrepen en zeker!