Over het hoe en waarom van het doorhalen van een hypotheekrecht
De meeste mensen lenen geld bij de bank voor de aankoop van hun woning. Als zekerheid voor terugbetaling van de geldlening, vraagt de bank in dat geval vrijwel altijd om een hypotheekrecht op de woning. Als je niet meer in staat bent de rente en aflossingen te betalen, kan de bank met dit recht in het uiterste geval je huis verkopen. Met de opbrengst kan de openstaande schuld afgelost worden. Echter, hoe zit het dan als je je lening wilt oversluiten bij een andere bank? Bovendien, eindigt dit recht van de bank eigenlijk als je de geldlening hebt afbetaald?
Registratie van rechten op vastgoed bij het Kadaster
Een recht van hypotheek wordt bij de zogenaamde ‘vestiging’ hiervan, ingeschreven in het Kadaster. Dat is dus op het moment dat je bij de notaris de hypotheekakte tekent. Het Kadaster registreert van al het vastgoed in Nederland wie welke rechten op dit vastgoed heeft. Dat wil zeggen: wie de eigenaar is van de onroerende zaak, maar daarnaast ook dat de bank een recht van hypotheek heeft.
Hypotheekrecht laten doorstrepen bij aflossing of verkoop
Bij verkoop van de woning of wanneer de lening is afbetaald, verdwijnt de inschrijving van een hypotheek niet vanzelf uit het Kadaster. De notaris dient daarvoor de inschrijving van de hypotheek officieel te laten doorstrepen. Dit wordt ook wel ‘royement’ genoemd. Dit moet wettelijk via de notaris lopen, omdat de notaris een controlefunctie heeft. Bij verkoop van de woning, vraagt de notaris bij de bank na welk bedrag nog moet worden afgelost. Wanneer de schuld volledig is afgelost, zorgt de notaris voor het royement.
Doorstrepen van een hypotheek kan alleen bij de notaris
Als je de woning níét verkoopt, maar wel je schuld aflost, dan heb je op dat moment doorgaans geen contact met een notaris. Anders dan bij verkoop van de woning, heeft het aflossen van de schuld niet automatisch tot gevolg dat de hypotheek wordt doorgehaald door de notaris. Als je bij aflossing zonder verkoop een en ander netjes wilt laten verwerken in het Kadaster, moet je zelf actie ondernemen. Aan jou de keuze of je dit wilt: het is niet verplicht om de hypotheek in het Kadaster te laten doorstrepen.
Moet de hypotheek worden doorgehaald? Dat moet altijd door een notaris gedaan worden. Die maakt een royementsakte op. In deze akte verklaart de notaris officieel dat de geldlening volledig is terugbetaald, en dat de woning vanaf dat moment niet meer bezwaard is met de hypotheek. Deze akte wordt ingeschreven in het Kadaster, waardoor de oude inschrijving van de hypotheek wordt verwijderd. Let op: aan het royement zijn kosten verbonden, omdat de notaris een notariële akte opmaakt en inschrijft bij het Kadaster.
Waarom je inschrijving laten royeren bij de notaris?
Het voordeel van de hypotheek laten doorhalen, is dat je zelf de notaris kan kiezen en daarmee ook de kosten in de hand hebt. Bij verkoop is het immers vaak de koper die de notaris kiest en moet je maar afwachten wat diegene rekent. Daarnaast scheelt het royement ook een administratieve handeling op het moment dat je de woning wel wil verkopen.
Kom je in de bevoorrechte positie dat je de lening hebt afbetaald, verkoop je je huis of sluit je je hypotheek – in verband met gunstigere leningsvoorwaarden – over naar een andere bank? Vraag dan de notaris om je hypothecaire inschrijving bij het Kadaster te laten royeren. Uiteraard kan Notarispraktijk Interwaert je hiermee helpen. Neem gerust contact met ons op. Voel je welkom, begrepen en zeker!