Home
Nieuws
Samenwonen in het huis van jouw partner? Hier moet je op letten!
service_icon
Blog
Samenlevingscontract
2 min

Samenwonen in het huis van jouw partner? Hier moet jij op letten! 

Deel dit bericht

Het gebeurt regelmatig: partners ontmoeten elkaar en besluiten na een tijdje te gaan samenwonen, bijvoorbeeld in het koophuis van één van hen. Het is vaak een kwestie van spullen pakken en bij elkaar intrekken. Als stel maak je hoogstwaarschijnlijk afspraken over het verdelen van de hypotheekrente, bijvoorbeeld een fiftyfifty deal. Liefde maakt dan wel blind, maar het is wel belangrijk om de zaken juridisch goed te regelen. Want wat gebeurt er wanneer één van jullie overlijdt of jullie besluiten uit elkaar te gaan? In deze blog delen we graag een voorbeeld.

Voorbeeld uit de praktijk

Bouwtermijn betaald door samenwoonpartner

Een situatie uit de rechtszaal illustreert hoe belangrijk het is om duidelijke afspraken te maken wanneer je gaat samenwonen. Zo besloten een man en een vrouw in 1994 samen te gaan wonen in een huis dat op naam van de vrouw stond. Destijds betaalde de man de eerste bouwtermijn en de notariskosten van ongeveer € 15.000. Ze deelden hun leven tot eind 2018, waarna de vrouw begin 2019 overleed. Vanwege het ontbreken van een samenlevingscontract gaat haar erfenis naar haar (half)zussen.

 

Maar wat gebeurt er met het geld dat de man in het huis heeft gestoken? En hoe zit het met de waardestijging van het huis? De man vraagt om een schadevergoeding, omdat hij beweert dat er sprake is van ‘ongerechtvaardigde verrijking’.

Recht op schadevergoeding is verjaard

Het Hof oordeelt dat de man geen recht heeft op schadevergoeding. Volgens de wet ontstaat de verplichting om schade te vergoeden bij ‘ongerechtvaardigde verrijking’, wanneer het vermogen van de ene partij (in dit geval de vrouw) ten koste van de andere partij (de man) is toegenomen. Dit vond plaats op het moment van de betaling in 1994. Echter, volgens de wet verjaart een schadevergoedingsclaim na 5 jaar.

 

De verjaringstermijn begon al in 1994 te lopen, toen de betaling werd gedaan. Hierdoor is de aanspraak nu verjaard. In tegenstelling tot bij echtgenoten, is niet aan de orde dat de termijn verlengd zou worden tijdens de samenwoning. Dit geldt niet voor ongehuwde samenwoners. Als het de bedoeling was dat de man na beëindiging van het samenwonen aanspraak zou maken op vergoeding van zijn investering in het huis, hadden zij dit in een contract moeten vastleggen, waarin werd bepaald dat de vordering niet tijdens het samenwonen opeisbaar zou zijn.

Conclusie: denk goed na voordat je investeert in het eigendom van iemand anders

Of nog beter, zorg voor duidelijke afspraken! Om onaangename verrassingen bij overlijden of het beëindigen van de relatie te voorkomen, is het verstandig om jullie afspraken helder en duidelijk op papier te zetten. Dat kan bijvoorbeeld in een samenlevingscontract. Bij Notarispraktijk Interwaert vertellen wij jullie er graag meer over. Neem voor meer informatie contact met ons op.