Home
Nieuws
Het belang van een boedelbeschrijving bij de afwikkeling van een erfenis
service_icon
Erven en schenken
Familie en relatie
Overlijden
3 min

Het belang van een boedelbeschrijving bij de afwikkeling van een erfenis

Deel dit bericht

Ben je bang voor conflicten tussen erfgenamen? Een boedelbeschrijving kan dit voorkomen. Dit is een gedetailleerd overzicht van alle bezittingen en schulden van de overledene op het moment van overlijden. Het geeft namelijk inzicht in wat tot de erfenis behoort en wat de waarde hiervan is. Dit is van belang voor de afwikkeling van de erfenis en voorkomt discussies achteraf.

 

In sommige gevallen verplicht de wet een boedelbeschrijving te maken, dus let goed op of dit in jouw situatie het geval is. In deze blog vertelt Notaris Erwin de Vilder meer over het belang en de rol van een boedelbeschrijving bij de afwikkeling van een erfenis.

Dit is een boedelbeschrijving

Een boedelbeschrijving is een lijst van alle spullen en geld die iemand achterlaat als diegene overlijdt. Hierbij worden onder andere een huis, auto, kunstobjecten, sieraden, het saldo van de bankrekening én schulden (huishoudelijke- en belastingschulden en uitvaartkosten) genoteerd. Deze lijst stel je op door alle bezittingen en schulden zorgvuldig te inventariseren en te beschrijven. De waarde van de bezittingen wordt vastgesteld op het moment van overlijden.

In deze gevallen is een boedelbeschrijving verplicht

In sommige gevallen is het maken van een boedelbeschrijving verplicht. Zo is dat bijvoorbeeld het geval wanneer de overledene een executeur* in zijn of haar testament heeft aangewezen. De executeur is dan verplicht een boedelbeschrijving te maken.

 

Ook verplicht de wet dat in bepaalde situaties de boedelbeschrijving door een notaris wordt opgesteld. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er erfgenamen zijn die niet zelf hun vermogen kunnen beheren. Denk aan minderjarige kinderen of mensen die onder bewind of curatele staan.

 

Een notaris heeft veel kennis van het erfrecht en het afwikkelen van nalatenschappen. Zelfs als het niet verplicht is om een notariële boedelbeschrijving te maken, is het verstandig om de hulp van een notaris in te schakelen. Zo ben je ervan verzekerd dat de boedelbeschrijving op een vakkundige manier wordt opgesteld.

 

* Een executeur is een persoon die in een testament is aangewezen om de nalatenschap van de overledene af te wikkelen.

De voordelen van een boedelbeschrijving

Een boedelbeschrijving voorkomt gedoe en ruzies door duidelijkheid te geven over de erfenis en de waarde ervan bij overlijden. Het helpt bij een eerlijke verdeling en bij belastingzaken. Ook geeft het een goed financieel overzicht, waardoor problemen bij het verdelen van de erfenis worden voorkomen. Maak daarom altijd een boedelbeschrijving, eventueel met hulp van een notaris.

 

Daarnaast speelt een boedelbeschrijving een belangrijke rol bij het vaststellen van de erfdelen van kinderen. Bij een langstlevende testament ontvangen kinderen vaak hun deel in de vorm van een ‘tegoedbon’. Dit zorgt ervoor dat de langstlevende partner ongestoord kan leven zonder meteen de erfdelen van de kinderen te hoeven uitbetalen. Het is dan van belang dat de hoogte van deze ‘tegoedbon’ duidelijk is vastgelegd. Dit voorkomt latere discussies over de verdeling van de erfenis en dubbele belastingbetaling bij het overlijden van de langstlevende. Die ’tegoedbonnen’ zijn namelijk al belast bij het overlijden van de eerst overleden echtgenoot. De boedelbeschrijving helpt hierbij, omdat daarin de totale waarde van de erfenis staat vermeld. Zo weten de kinderen wat ze kunnen verwachten als erfdeel.

 

Bij Notarispraktijk Interwaert staan we klaar om je te helpen bij het opstellen van een boedelbeschrijving. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op. Voel je welkom, begrepen en zeker!