Home
Nieuws
Een huis kopen? Hier moet je op letten!
service_icon
Aankoop woning
Hypotheek
Wonen
4 min

Een huis kopen? Hier moet je op letten!

Deel dit bericht

6 februari, 2024

Sta je op het punt jouw droomhuis te kopen? Vergeet dan niet dat bij het kopen van een huis veel komt kijken. Denk aan het regelen van een hypotheek, het opstellen van het koopcontract én de levering bij de notaris. Vergeet ook niet de extra kosten die bij het kopen van een huis komen kijken. Denk aan makelaarskosten, notariskosten, overdrachtsbelasting en kosten voor het afsluiten van een hypotheek.

 

Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een huis? In deze blog legt notaris Erwin de Vilder dit op een eenvoudige manier uit.

Wegwijzer naar zekerheid: de koopovereenkomst

Koop je een huis? Dan is een gedetailleerde koopovereenkomst van groot belang. Alle afspraken tussen de verkoper en de koper leg je nauwkeurig vast in dit contract. Denk aan:

  • De koopprijs;
  • Gedetailleerde beschrijving van de woning;
  • Ontbindende voorwaarden (bijvoorbeeld een voorbehoud van financiering en/of een voorbehoud van bouwkundige keuring);
  • De opleveringsdatum.

 

Daarnaast heeft de verkoper een informatieplicht met betrekking tot de gebreken aan de woning die hem bekend zijn, maar let op: als koper heb je zelf ook een onderzoeksplicht. Een bouwkundige keuring kan je hierbij helpen. Die levert mogelijk belangrijke informatie op die je kunt inzetten in de onderhandelingen en waarmee je toekomstige geschillen voorkomt. Nog iets dat een vorm van zekerheid biedt, is het financieringsvoorbehoud. Als je dit opneemt, kun je de koopovereenkomst ontbinden wanneer je de financiering bij de bank niet rondkrijgt.

 

Tip: Vergeet niet voorafgaand aan de overdracht een opstalverzekering af te sluiten om de woning te beschermen tegen schade.

Hypotheekaanvraag

Financiering van de woning

Bij de financiering van de woning raden wij aan om een financieel adviseur in te schakelen. Die kan uitleggen wat de leningsvoorwaarden zijn, hoeveel rente je moet betalen en welke bijkomende kosten aan de hypotheek verbonden zijn. Dit neemt niet weg dat het goed is om zelf vooraf al onderzoek te doen. Breng in kaart: wat zijn mijn inkomsten? Wat zijn mijn vaste lasten? Hoe hoog mogen mijn hypotheeklasten zijn? Op internet vind je handige hypotheekcalculators die een schatting maken van de maandelijkse hypotheeklasten op basis van het geleende bedrag, de looptijd én rente. Daarnaast is het ook slim om te kijken naar verschillende leenmogelijkheden bij diverse banken, met verschillende voorwaarden en rentetarieven. Zo kan je precies in kaart brengen welke hypotheek, bij welke bank, het beste bij jouw wensen past.

Hypotheekakte

Heb je een bank gevonden? Dan kan je een hypotheekaanvraag indienen. De bank gaat vervolgens een kredietwaardigheidsonderzoek uitvoeren om te kijken of je in staat bent om de geldlening terug te betalen. Ook zal de bank vragen naar een taxatie van de woning, om te kijken hoeveel deze waard is. Zo bepaalt de bank of de hypotheek in verhouding staat tot de waarde van de woning. Als de aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een hypotheekofferte met de definitieve voorwaarden van de hypotheek. Na het accepteren van de hypotheekofferte, maakt de notaris de hypotheekakte op. Vervolgens ondertekenen jij en -een gevolmachtigde van de- bank de hypotheekakte bij de notaris. Na inschrijving van de hypotheekakte in de openbare registers van het Kadaster, staat de bank officieel vermeld als degene die het recht heeft op jouw huis als je niet kunt betalen. Vanaf dat moment betaal je elke maand een deel van de lening terug.

De rol van de notaris bij de overdracht van jouw woning

Om zeker te zijn van wie de eigenaar van de woning is, doet de notaris uitgebreid onderzoek in verschillende registers. Dit om te kijken of de verkoper ook daadwerkelijk bevoegd is om de woning over te dragen. Klopt dat allemaal? Dan zetten we samen de volgende stappen:

 

  1. De notaris stelt de notariële akte op en zorgt dat alle partijen de inhoud van de akte begrijpen voordat zij de akte ondertekenen;
  2. Een eventuele hypotheek van de verkoper die nog op de woning rust wordt afgelost en de inschrijving bij het Kadaster wordt bijgewerkt;
  3. Jij als koper betaalt voor de ondertekening van de akte de koopprijs, de overdrachtsbelasting en de notariskosten;
  4. Na ondertekening van de leveringsakte door de verkoper, de koper (jij) en de notaris, wordt de akte geregistreerd in de openbare registers;
  5. Is dat gelukt? Dan ben je de gelukkige eigenaar van jouw droomhuis!

 

Tip: De notaris heeft veel kennis en is onafhankelijk en onpartijdig. Laat het koopcontract dus door een notaris opstellen en laat je goed informeren!

Bereid je voor op extra kosten

Weet ook dat je niet alleen rekening moet houden met de koopsom van de woning, maar denk óók aan deze extra kosten:

 

  • Overdrachtsbelasting
  • Makelaarskosten
  • Notariskosten

 

Zorg dat je weet hoeveel deze extra kosten zijn en bereid je erop voor. Je mag maximaal 100% van de prijs van de woning lenen. Daarom is het belangrijk om wat spaargeld achter de hand te hebben om de extra kosten te kunnen betalen bij de aankoop van een woning.

Dit is waarom je een notaris moet inschakelen

Bij het kopen van een huis komt veel kijken. Het is daarom sterk aan te raden om een notaris of een professional in te schakelen, zodat je alle juridische aspecten begrijpt en correct afhandelt. Bij Notarispraktijk Interwaert helpen we je graag bij het opstellen van het koopcontract. Wij hebben namelijk veel kennis en ervaring op het gebied van onroerend goed. Kijk voor meer informatie eens op deze pagina. Daar leggen we je precies uit hoe wij jou hierbij helpen. Voel je welkom, begrepen en zeker!