Home
Nieuws
Dit is waar je op moet letten bij het aanwijzen van één gevolmachtigde in jouw levenstestament
service_icon
Blog
Testament
4 min

Dit is waar je op moet letten bij het aanwijzen van één gevolmachtigde in jouw levenstestament

Deel dit bericht

Een levenstestament maak je als je tijdens jouw leven de regie kwijtraakt. Voor situaties waarin je – bijvoorbeeld door geestelijke achteruitgang – jouw belangen niet meer kunt behartigen. Het is een document waarin je één of meerdere personen als gevolmachtigde* aanwijst om namens jou te handelen wanneer je dit zelf niet meer kan of wil. Met dit document geef je aan dat je erop vertrouwt dat de gevolmachtigde jouw belangen behartigt. Echter blijkt uit uitspraken van de rechter dat dit in de praktijk soms anders uitpakt. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

 

Heb je maar één gevolmachtigde in jouw levenstestament aangewezen? Let dan op controlemogelijkheden bij vermoeden van misbruik. Wij vertellen je er meer over in dit blog.

 

*Persoon die door middel van een volmacht de bevoegdheid krijgt om namens iemand anders te handelen.

Risico op misbruik één gevolmachtigde in levenstestament

Als één persoon is aangewezen om alles te regelen, zonder dat iemand anders (bijvoorbeeld een kind, broer of zus) meekijkt en beslist, ontstaat er een risico op misbruik van de volmacht in een levenstestament. In de meeste gevallen wijzen partners elkaar aan om met ruime bevoegdheden zaken te regelen. Dit kan leiden tot een gebrek aan controle door kinderen, familieleden of vrienden. Banken, verzekeraars en andere instanties mogen namelijk niet zomaar informatie delen. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van deze situatie én de mogelijke gevolgen bij het aanwijzen van slechts één gevolmachtigde in jouw levenstestament.

Wat te doen bij (vermoedens) misbruik levenstestament?

Wanneer er vermoedens zijn van misbruik van een levenstestament door de aangewezen gevolmachtigde, heeft jouw familie nog steeds de mogelijkheid om naar de rechter te stappen. De rechter wordt dan verzocht een bewindvoerder aan te wijzen. In veel gevallen neem je in een levenstestament jouw voorkeur op voor de benoeming tot bewindvoerder van de aangewezen gevolmachtigde. Dit kan dezelfde persoon zijn die misbruik maakt van jouw levenstestament.

 

Het is echter belangrijk om te weten dat de rechter níet gebonden is aan de bewindvoerder van jouw voorkeur. Bij signalen van misbruik zal de rechter altijd onderzoeken of de betrokken persoon jouw belangen naar behoren behartigt. Komt de rechter tot de conclusie dat de gevolmachtigde dat niet heeft gedaan, zal een andere persoon als bewindvoerder benoemd worden. Dat is wel een fijne gedachte, toch?

 

Wil jij ook jouw zaken goed geregeld hebben in het geval je onverwachts de regie over jouw leven kwijtraakt? Bij Notarispraktijk Interwaert staan we voor je klaar. Om misbruik van de bevoegdheden in jouw levenstestament te voorkomen, zullen wij uitgebreid jouw wensen en mogelijkheden bespreken. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak hier vrijblijvend contact met ons op.